Ons verhaal
Wij zijn Kattenkwaad. Kattenkwaad zet zich in tegen straatintimidatie op straat. Hoewel de naam Kattenkwaad in het eerste oogopslag vrij onschuldig klinkt, is dit zeker niet zo bedoeld. Net als het woord kattenkwaad, wordt catcalling gezien als een onschuldige streek in de perceptie van de man. ‘Boys will be boys’ is dan ook een quote die vaak gepaard gaat met deze termen. Wij proberen schuldige, maar ook onwetende mensen, bewust te maken dat kattenkwaad (een onschuldige streek) kan leiden tot traumatische gebeurtenissen ten opzichte van het slachtoffer. Door middel van informerende en activerende content op onze sociale media en ons sociaal experiment, hopen wij awareness te creëren. Daarnaast willen wij een stem geven aan alle slachtoffers, zodat ook zij zich gehoord voelen. Voor ons sociaal experiment gaan wij namelijk met onze Catcall Booth naar verschillende steden toe. In deze Catcall Booth komen mannen te staan die een straatintimidatie ervaring meemaken, zoals de slachtoffers dat ook mee zouden maken. Kattenkwaad zet zich niet alleen in tegen straatintimidatie, ook staan wij voor gelijkheid tussen man en vrouw, acceptatie op basis van afkomst, seksuele oriëntatie en keuze van geslacht. Iedereen zou ongehindert over straat moeten kunnen en zich, op elk tijdstip van de dag, veilig moeten voelen buiten de deur.
scroll
Nina
Straatintimidatie is denigrerend en laf. Dat het niet strafbaar is betekent niet dat het oke is. Iedereen moet veilig over straat kunnen lopen.
Stijn
Elke vorm van straatintimidatie is ongezond. Voor welke groepering dan ook, iedereen zou zich veilig moeten voelen op straat. Dus ook de vrouw!
Rosa
Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe traumatisch straatintimidatie kan zijn. Ik strijd dus voor meer veiligheid op straat voor de vrouw.
Karijn
Ik sta voor vrijheid, gelijkheid en probeer met Kattenkwaad te zorgen voor een mooiere wereld!
Sjakiela
Intimidatie is al veel te lang een probleem is in onze samenleving. Dit zou niet meer de orde van de dag moeten zijn en dat begint bij actie.
Julian
Straatintimidatie is een veel groter probleem dan de meeste mannen denken. Het wordt tijd dat iedereen zich dit gaat realiseren.
Veelgestelde vragen
Mogen mannen dan niets meer zeggen tegen vrouwen?
Grapjes horen bij het leven, vrouwen hoeven niet elke zin of elk woord van een man uit het verband te trekken of er iets achter te zoeken. Maar de grens tussen wat wel en wat niet gezegd kan worden door een man tegen een vrouw, moet wel duidelijk zijn. De afgelopen jaren is deze grens vervaagt, dit zorgt voor discussie, conflicten en verwarring tussen beide sekses.
Flirten is totaal iets anders dan straatintimidatie, iedereen vind een beetje flirten leuk. Maar een onbekende vrouw uitschelden voor ‘hoer’, ‘kech’ of ‘slet’ is van een ander kaliber. Nee is nee en ken de grens. Ook de dominantie tussen gelijke op het werk valt onder een vorm van vrouwendiscriminatie en intimidatie. Hier moet dan ook zeker een halt op toe geroepen worden.
Ik ben een man. Waarom zou ik mij aansluiten bij jullie concept?
Als man zijnde, lijkt het wellicht niet in jouw belang. maar denk eens aan je eigen (of toekomstige) vrouw/partner of eventueel zelfs jouw dochter. Je zou toch ook niet willen dat hun dit soort ‘ernstige’ situaties mee zouden moeten maken? Als man zijnde ben je al op het gebied van straatintimidatie in het nadeel, dus het zou juist in je voordeel kunnen werken om wel meer over dit onderwerp te lezen en jezelf te blijven onderwijzen. Denk ook aan jouw voorbeeldfunctie voor de generatie mannen (zonen, kleinzonen etc) na jou.
Zijn er onderzoeken beschikbaar?
Die zijn er zeker! Klik hier voor alle onderzoeken.
Hebben enkel vrouwen last van straatintimidatie?
Nee zeker niet. Ook mannen hebben last van straatintimidatie. Dit zijn wel met name mannen die zich bevinden in de LGBTQ+ beweging. Maar ook zeker mannen van bijvoorbeeld een anderen allochtone achtergrond of mannen met een lager inkomen. Maar de tijd heeft laten blijken dat het toch voornamelijk vrouwen zijn die hier op dagelijkse basis mee moeten dealen.
Waarom verkopen jullie merchandise? En wat doen jullie met dat geld?
De merchandise is vooral bedoeld als extra ondersteuning om ons concept te promoten. Wij zijn een non-profit organisatie, dit houdt in dat wij geen winst behalen met onze werkzaamheden binnen Kattenkwaad. Van de totale opbrengst zullen wij wel ons eigen ingelegde aandeel terugvorderen, maar de rest zal overgemaakt worden naar Stichting...
Wanneer ben ik onwetend of schuldig?
De onwetende man is de man die voornamelijk stoere praatjes heeft ten opzichte van de dames. Hij is zich meestal van geen kwaad bewust, maar ook zijn grapjes en streken vallen onder straatintimidatie, dan wel catcalling.
De schuldige man is de man die expres seksuele uitingen maakt naar vrouwen die zich in publieke ruimte begeven. Deze man probeert zijn slachtoffer ongemakkelijk te laten voelen en hoopt op een reactie terug. Vele van de mannen weten dat wat zij doen ongepast is.